De 5 grootste valkuilen voor ondernemers

27-02-2025

OPGELET, ONDERNEMERS !

Ondernemen is fantastisch, maar brengt ook een mijnenveld van juridische valkuilen met zich mee. Veel ondernemers maken dezelfde fouten, vaak zonder het te beseffen. Gelukkig kan je met een paar slimme keuzes heel wat kopzorgen (en kosten) voorkomen. 

Hieronder ontdek je de vijf meest gemaakte fouten én hoe je ze vermijdt.


1. Welke vennootschapsvorm past écht bij mijn bedrijf?

Veel starters kiezen lukraak een eenmanszaak, Comm.V. of BV zonder goed na te denken over de gevolgen van die ondernemingsvorm. Elke vorm van onderneming heeft voor- en nadelen. Het is van belang dat je je goed bewust bent van waar je aan begint en welke gevolgen – ook long term na bijvoorbeeld het overschakelen van een eenmanszaak of een commanditaire vennootschap naar een BV – dit met zich meebrengt.

Oplossing: Denk strategisch na over je structuur en laat je adviseren. De juiste keuze bespaart je later veel gedoe.

2. Vennoten en vrienden? Jazeker, tot het misgaat…

Je start samen een bedrijf met de geschikte vennoten, alles loopt goed totdat meningsverschillen en ruzies de kop op steken en er zelf een break-up met je zakenpartner ontstaat. Geen probleem, toch? Behalve als jullie niets op papier hebben gezet, dan weet je vaak niet wat er je te wachten staat of hoe er moet gehandeld worden.

Ondernemen heeft een invloed op elk levensdomein, zodat je moet voorzien zijn op alle mogelijke gevolgen. Een goede aandeelhoudersovereenkomst omvat een regeling van het financiële aspect, bepaalt het einde van een samenwerking, de prijs en de wijze van het verkopen van de aandelen etc. De aandeelhoudersovereenkomst vergelijk ik met de fundering van een woning. Je kan niet zonder en wanneer je het toch probeert, zal je onderneming vroeg of laat wankelen.

Oplossing: Een aandeelhoudersovereenkomst regelt wat er gebeurt bij conflicten, verkoop van aandelen of een exit. Voorkom drama en zorg voor duidelijke afspraken vanaf dag één. Zorg ervoor dat je de aandeelhoudersovereenkomst zelf ook begrijpt en dat je zodus niet afhankelijk bent van je raadsman.

3. Een rechtsbijstandverzekering? Is dat écht nodig?

Veel ondernemers besparen op een rechtsbijstandverzekering tot ze plots een factuur niet betaald krijgen of in een juridisch conflict belanden. Ik stel vast dat veel ondernemers ervoor verkiezen een (deel van een) geprotesteerde of onbetaalde factuur te crediteren of een minnelijke overeenkomst sluiten 'om er vanaf te zijn' of 'om advocatenkosten te besparen'. Met de juiste rechtsbijstandsverzekering moet je je niet druk maken om de advocatenkosten en kan je per jaar een grote som, heel wat kopzorgen en energie sparen!

Oplossing: Zie het als een investering in je bedrijf maar ook in je gemoedsrust en sluit een rechtsbijstandverzekering af. Voor een relatief klein bedrag per jaar ben je zeker dat een advocaat naar keuze je bij alle juridische geschillen kan bijstaan zonder deze te moeten vergoeden. De verzekeringskost kan je overigens in je kosten inboeken.

4. Vertrouwen is goed, overeenkomsten zijn beter.

"Ik kende die klant goed" of "We werkten al jaren samen zonder contracten" – dit zijn de klassiekers die ik hoor op consultatie. Een schriftelijke overeenkomst toont niet aan dat er geen vertrouwen is. Het toont net dat je elkaar zodanig waardeert als professionele partner dat je lang, duurzaam en correct wilt samenwerken. Een goede overeenkomst is de basis van een goede samenwerking. Of het nu een leverancier, klant, dienstverlener, … is, zorg ervoor dat je concrete afspraken hebt over de duur van de samenwerking, de verplichtingen en de rechten, het eventuele einde van een samenwerking, de aansprakelijkheid, …


Oplossing: beschik over de juiste overeenkomst. Correcte, verstaanbare overeenkomst voorkomen problemen en maken je positie sterker als er iets misloopt. Het zorgt voor zekerheid en vermijdt onaangename verrassingen.

5. Waarom zou ik een telefoontje bevestigen via e-mail?

"Ja hoor, dat was zo afgesproken aan de telefoon" of "hij/zij heeft me daarvoor nog gebeld en toen zijn we overeengekomen dat…". Ook dit zijn zaken die ik veel meer hoor dan me lief is. Een snelle call wanneer een probleem zich stelt, is handig en geeft je de indruk dat het probleem opgelost is. Echter, er is uiteraard geen bewijs van wat er tijdens het telefoongesprek werd afgesproken en welke verplichtingen of verbintenissen werden aangegaan. Bevestig de inhoud van een telefoongesprek steeds per mail en vraag aan de ander om de inhoud te bevestigen. Ontvang je geen bevestiging, ga er dan vanuit dat het probleem niet opgelost is!


Oplossing: Na elk belangrijk telefoongesprek een korte bevestigingsmail sturen. Zo vermijd je misverstanden én sta je juridisch sterker bij conflicten. Verwijs uitdrukkelijk in het mailtje naar het telefoongesprek dat je op een bepaalde datum had en vermeld de gemaakte afspraken.


Conclusie: ondernemen zonder zorgen begint met de juiste keuzes en acties.

Een slimme ondernemer voorkomt problemen in plaats van ze achteraf te moeten oplossen. Door deze valkuilen te vermijden, bespaar je jezelf een hoop tijd, geld en stress. Heb je vragen over jouw juridische bescherming? Neem gerust contact op – ik help je graag verder!